allNATURall

Natural option for all of us

Mirodenii naturale

4 Comments

Despre pasiunea mea pentru condimente cred ca am mai zis. Daca n-am mai zis atunci va zic acum ca as putea sa si dorm in bazarul de mirodenii din Istanbul. Pe jos. Si tot nu m-as satura de muntii de boboci de trandafiri sau iasomie. Am o mica colectie de condimente, simple dar si amestecate pentru diferite preparate, am chiar si o mica gradina pe balcon pentru verdeturi proaspete. Si urasc condimentele gen vegeta, delikat si mai nou mirodenia, dar si pe cele pentru supa din DM. Tare, poate la fel de tare pe cat iubesc condimentele. Pana acum le ignoram pentru ca aveau monoglutamat de sodiu, dar se pare ca s-a schimbat un pic abordarea de marketing si toate acestea au devenit peste noapte naturale, pline de legume si potrivite pentru toata familia.

Nu are rost sa fac o comparatie intre ele, nu le recomand nici in caz de extrema urgenta, dar pentru ca nu toata lumea are timp si loc sa-si faca gradini suspendate va arat ce condimente naturale am gasit, cu scopul de a inlocui “baza de mancaruri”.

1. Belsug de mirodenii. De la Solaris, exista doua sortimente: unul dulce (din morcov, telina, pastarnac, rosii, ceapa, ardei rosu, ardei verde, cartofi, patrunjel) si unul picant (care contine morcov, telina, pastarnac, rosii, ceapa, ardei rosu, ardei verde, cartofi, patrunjel, cimbru, ardei iute si usturoi). Mai nou au scos si o varianta granulata, nu am incercat-o insa, ca logica ar trebui sa fie mai aromate aceasta varianta pentru ca aerul intra in contact cu mai putin produs. Pretul este de aproximativ 6Ron pentru o punguta de 100g sau 12 ron 250g (cu variatii functie de plafar) si ca minus pot sa numesc ambalajul care trebuie neaparat schimbat ca sa nu se imprastie peste tot. Si ar mai fi unul, lipsa site-ului producatorului. Asta e chiar unul mare :).

Sursa 1, Sursa 2

2. Delicios vegetal de la Favisan. Ca prim punct pozitiv se observa ambalajul mult mai inspirat. Dupa mine dextroza din compozitie nu prea are logica (cred ca indicele glucidic al morcovului ridica destul stacheta) iar riboflavina cred ca e folosita pe post de colorant, pentru a-l aduce spre “nivelul galben” obisnuit la produsele de acest tip, lucru destul de ciudat pentru ca e un compus amar. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc se poate ca dextroza sa neutralizeze gustul riboflavinei si asta sa fie scopul ei in compozitie. Inutil as spune eu. Pretul aproximativ 15Ron pentru 100g, 20Ron 200g, pe site-ul producatorului, de unde e luata si poza. Ca punct slab pregnant e lipsa lui din magazine.

3. Mix de legume uscate de la Sanovita. Contine ceapa, morcov, pastarnac, patrunjel – radacina si frunze, praz, fulgi de rosii, telina. Si mai au o varianta de legume uscate ardelenesti, care mai contine in plus piper, boabe de mustar si ardei iute. Un punct in plus sau in minus al acestor amestecuri este ca legumele sunt tocate mai grosier, aspectul lor e destul de diferit de al primelor doua. Pretul aproximativ 6,5 lei pentru 125g. (Exista si varianta de 500g).

4. Legume uscate din hypermarket. In Real si Auchan au sigur, de restul nu stiu ce sa va zic, in Cora tind sa cred ca nu au. Se gasesc la “vracuri” costa cam 25lei kg si legumele sunt ceva mai marisoare, ar trebui tocate cred eu pentru supe. Dezavantajul ar fi ca nu se stie prin cate maini a trecut, dar avand in vedere ca se fierbe cred ca se poate trece peste acest amanunt. Mai grav e ca nu se stie ce legume sunt (si nici site-ul nu e disponibil 😦 ).

COOKIE2

5. Legume deshidratate vega mix – Vegabond. Raportul cantitate/pret foarte bun, cam 12ron pentru 250g. Contine pastarnac, morcov, patrunjel radacina frunze, praz, telina, ceapa alba, rosii, condimente: sofranel, piper negru. Greu de gasit, eu personal nu l-am vazut decat online, in alte zone ale tarii insa e mai cunoscut. Poza de aici.

Ma opresc aici cu cele mai uzuale variante, trebuie insa  precizat ca mai sunt variante foarte apreciate dar nu foarte popularizate ale produselor fermelor autohtone (in anii trecuti am cumparat de la un targ legume uscate… din pacate am uitat ferma). Si bieinteles exista si variantele bio, mult mai micute ca gramaj, dar mult mai scumpe :).

Inainte sa inchei, fac o mica lectie de matematica pentru cei care considera ca aceste produse sunt mai scumpe decat suratele lor mult mai cunoscute:

1. Produsul de pe piata cu cel mai mare continut de legume ajunge la un fantasmagoric 35%, restul fiind un amestec de sare cu zahar (din estimarile mele 63%) si alte adaosuri. Avem astfel cantitatea efectiva de legume=35%*75g=26g

ajungem astfel, considerand pretul de 3ron pentru cele 26g la un pret de aproape 12Ron pentru fiecare suta de grame. Dublu fata de marea majoritate a celor de la plafar.

Pret Gramaj Continut de legume Continut de legume Pret pentru 100g legume
Ron g % g
3 75 35 26.25 11.4285714

2. Produsul cel mai cunoscut de pe piata are 9,5% legume. Restul sare si monoglutamat, zahar si alte adaosuri. Pretul pentru 100g de legume din acest amestec ajunge la un incredibil 35Ron

Pret Gramaj Continut de legume Continut de legume Pret pentru 100g legume
Ron g % g
8.5 250 9.5 23.75 35.7052632

Asadar, stimate gospodine, aveti grija cum alegeti! S-ar putea ca sarea si zaharul sa nu fie in cantitatea pe care o doriti in reteta atunci cand cumparati condimente mult prea laudate.

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

4 thoughts on “Mirodenii naturale

  1. Buna,Solaris e distribuit de Radix Plant si au site cu catalog si oferte.

    • Buna si multumesc de informatie Veronik. Pe mine ma intereseaza o informatie detaliata a produsului pe site-ul producatorului (si sper ca nu sunt singura), nu un catalog cu date generale si poze. De exemplu, in catalog nu apar decat enumerate produsele de care vorbesc eu, nicidecum ingredientele, eventual tara de provenienta a legumelor, cand au fost culese, cum au fost uscate, etc. Nu cred ca e maximul care se poate face. Cel putin nu pentru mine.

  2. cel mai sigur este cel pe care-l faci tu in aparatul de deshidratat

Leave a reply to cristinallnaturall Cancel reply