allNATURall

Natural option for all of us

Uleiurile esentiale sunt bune doar daca sunt scumpe?

4 Comments

Cautand articole despre proprietatile uleiurilor esentiale am dat peste o seama de cugetari insinuante si destul de denigrante la adresa uleiurilor esentiale cele mai comune pe piata romaneasca, anume cele comercializate de Fares.
Persoanele care faceau comentariile nu isi prezentau decat parerile personale bazate pe intuitie si alti factori la fel de subiectivi (ca de exemplu discutii cu vanzatoarele din farmacii) si puneau sub semnul intrebarii calitatea acestor uleiuri si posibilitatea ca acestea sa fie combinate cu substante sintetice bazandu-se pe faptul ca au preturi mici si relativ asemanatoare.

Asadar am trimis mail la Fares. Va dati seama ca mi s-a si raspuns in aceeasi zi, nu? Nu de oricine, chiar seful compartimentului calitate a raspuns intrebarilor unei persoane interesate. Din raspuns citez doar esentialul: “Referitor la cele sesizate de dumneavoastra pot sa va comunic ca toate uleiurile esentiale comercializate de firma noastra sunt naturale. Fiecare lot este verificat din punct de vedere calitativ (prezenta principiilor active si analiza organoleptica), iar rezultatele sunt comparate cu limitele din standardul de firma.”

Pentru cei care nu cunosc mare lucru din functionarea unui laborator (in cazul de fata unul al carui Sistem de Management al Calitatii este certificat de TUV)  ce a vrut doamna sa spuna este ca: exista documente care pot dovedi provenienta materiei prime (asta inseamna natural din finalul primei fraze), exista documente care justifica orice problema aparuta pe flux si care ar putea influenta calitatea produsului finit, se efectueaza teste ale produsului, se verifica daca rezultatele testelor se afla in limitele impuse si abia apoi apare  un produs care ar putea ajunge la mine. Asta desigur numai daca si cerintele legate de ambalare, etichetare, pastrare  si transport sunt indeplinite. Dupa parerea mea… mai mult decat ok raspunsul.

Dar cum parerea generala e ca ieftin nu e bun trebuie sa argumentez si aspectele astea.

Asadar dupa parerea mea uleiurile esentiale de la Fares sunt ieftine pentru ca:

– nu sunt bio. Nici nu se pretind a fi.

– paleta este restransa si in ea se regasesc uleiurile esentiale provenite din plante des intalnite si cu randamente de extractie mari. In contextul randamentelor trebuie luat aminte si la comparatia intre uleiul esential de pin (sa zicem) si uleiul esential de trandafiri. Se compara mere cu pere.

– uleiurile de la Fares se gasesc in majoritatea farmaciilor si in toate Plafarele. Deci au o piata extinsa care implica o cifra de afaceri mare, discounturi aplicate de furnizori pentru cantitati mari de materii prime/ambalaje etc., rulajul rapid al banilor si altele care contribuie la mentinerea unui pret mai mic fata de concurenta.

In acelasi timp eu consider ca aceste uleiuri sunt scumpe pentru ca:

– nu exista variante de gramaj. Arunc 5 cutii, 5 sticlute, 5 prospecte pentru fiecare 5oml consumati. La fel de grav  e ca platesc si de 5 ori transportul si de 5 ori adaosuri comerciale. Hmm… nu e ok nici pentru mediu si nici pentru economiile mele sa le cumpar separat.

– nu exista pe ambalaj “pretul recomandat”. Exista un site oficial al Fares unde puteti vedea un pret al produselor iar daca intrati in 3 magazine care comercializeaza asa ceva va veti  trezi in fata unor variante de preturi si cu 50-60% mai mari. Bineinteles ca nu pot controla ei pretul de vanzare, dar odata vazut pe ambalaj te poate ajuta sa te decizi daca sa-l cumperi sau sa-l cauti si in alta parte.

Pretul relativ asemanator este iar o impresie datorata matematicii precare. Pe site se vad preturi variind intre 5,57RON/10ml  si 11,83RON/10ml. Adica e un pret asemanator daca e de doua ori si ceva mai mare? Dar daca cumperi 1l cu 557RON sau 1l cu 1183 RON e  la fel de asemantator pretul?  Cred ca nu, dar cum ziceam – si o confirma si rezultatele de la bac de anul acesta – matematica nu e tocmai o materie facila.

Ca si concluzie, in produsele mele se vor gasi in continuare uleiuri esentiale de la Fares. Din motivele de mai sus nu exclusiv, dar cu siguranta nu voi cumpara de la concurenta doar pentru ca daca e la pret dublu e mai bun.

Nota. Acest articol este un raspuns la intrebarile prietenelor mele referitoare la diferentele de pret pe care le intalnesc la produse asemanatoare. Vreau sa multumesc Fares pentru raspunsul prompt si disponibilitatea aratata pentru rezolvarea oricaror neclaritati.

Sursa fotografiei.

Advertisements

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

4 thoughts on “Uleiurile esentiale sunt bune doar daca sunt scumpe?

 1. Eu nu cred ca Fares au numai uleiuri esentiale ok, altfel cum s-ar explica ca vând uleiul esential de roinita la un preț atât de mic când e nevoie de enorm de multe flori pt obținerea lui? Melissa are un randament f mic de asta e scumpă ( cam 20 euro 5 ml) or faptul ca ei o vând atât de ieftin mă pune pe gânduri.
  Nu încerc sa ponegresc Fares, când eram in tara chiar luam regulat ceaiuri de la ei, au combinatii f bune plus ca încerc sa susțin producătorii locali dar mi-ar plăcea sa vad la ei mai multă transparenta.
  Întreabă-i care-i treaba cu melissa, chiar as vrea sa stiu.

  • Intamplator am avut ulei esential de melissa de la http://www.noahforbeauty.com/shop/oli-puri-essenziali.html care culmea de vreo 10euro/10ml incepea cu prunus amygdalus dulcis…
   Abia cand am avut timp sa studiez exact fenomenul am descoperit ca sunt de fapt mai multe specii de roinita, din care una Quedlinburger Niederliegende cu un randament de extractie mult mai mare, cu rezistenta la frig mai buna decat celelalte specii, deci nu m-ar mira sa fie din aceasta facut uleiul mai ieftin. Personal cred ca folosirea celor mai exclusiviste uleiuri esentiale pentru produsele utilizate foarte des e un consum de resurse prea mare pentru un scop prea mic. Totusi in parfum de ex. ar fi bine sa fie cele mai bune :).

   Eu am trimis linkul postarii la Fares, pot raspunde daca nu avem dreptate :).

 2. Hello, am citit articolul si am o intrepare, pot folosi ulei esential de la fares in sapun fara nici o problema? Multumesc

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s