allNATURall

Natural option for all of us

Litoral romanesc cu iz de magiun de Topoloveni – 1 –

1 Comment

Sau cum m-am lasat si de frunza, si de pruna, in aceeasi saptamana.

Cum spuneam in articolul precedent o sa incerc sa aduc pe acest blog si lucruri diferite de menirea lui initiala, lucruri care sa ma faca sa merit titlul de blogger.

Asadar, unul din lucrurile de care m-am lovit (grav) in saptamana care a trecut a fost acest articol:

Citeam si nu puteam sa cred ce citeam. Va redau si voua fraza care mie mi-a taiat (daca as fi avut macar un dor de un week-end) elanul de a merge pe litoralul romanesc:

“Toţi hotelierii de pe litoralul nostru preferă turiştii români, pentru că sunt cheltuitori şi nepretenţioşi. Prezenţa străinilor în hoteluri ar pune probleme suplimentare, ar fi nevoie de personal mai bine pregătit, care să vorbească limbi străine, deci mai bine plătit, şi ar fi nevoie de tarife mai mici cu cel puţin cu 30%”, a spus Corina Martin, preşedintele ANAT şi al Asociaţiei Litoral-Delta Dunării.

Cum vine treaba asta? Pai iata asa: ANAT-ul asta are urmatorul scop in viata, dupa cum scrie pe site-ul lui “Patronatul A.N.A.T. din Romania (ANAT), este o organizatie care are drept scop reprezentarea si apararea intereselor profesionale ale membrilor sai, pe plan intern si international, garantarea exercitarii profesiei in turism, sporirea contributiei la ridicarea nivelului calitativ al activitatii turistice din Romania.”

Si totusi sefa lui spune – e drept, in cuvinte mai frumoase, ca turistii care frecventeaza litoralul romanesc sunt prosti, ingalati si arunca cu bani in stanga si-n dreapta ca sa para smecheri. Ma intreb, doamna mai vrea sa creasca si calitatea dupa ce a ridicat tensiunea tuturor celor care ar fi mers pana la batrana Mamaie? Sau daca i-a jignit si i-a manelizat pe toti in aceeasi propozitie si-a incheiat planul pe saptamana in curs si poate sa-si vada in continuare de solitaire sau zuma?

Ma rog, intrebari retorice, ca daca vreti sa vedeti proba extrema, e si ea mai jos. Eterna si fascinanta comparatie cu turismul bulgar (pe care va jur ca n-o inteleg, daca tot ne luam un etalon, hai sa ne luam unul mai bun)  si care, ce sa vezi, duce la faliment patronul roman (pardon, turc, ca de dl. Murat este vorba) daca ar scadea preturi ca na! in Bulgaria e TVA mic si taxe putine. Oare asa sa fie? Nu ma indoiesc, dar oare in Bulgaria a remarcat cineva ca hotelurile sunt… noi? Facute acum, in zilele noastre nu de  Jivkov ca pe la noi. Adica, ma gandesc eu ca hotelierii bulgari or avea ei doar 9 procente TVA-ul dar n-au si rate la banci de platit? Si dobanzi la ratele alea? Si ar mai fi si alte cheltuieli, ca doar daca servesti trei mese pe zi o fi cineva responsabil si cu prepararea lor, nu? Ca sa nu mai zic de spalatul vaselor la atata norod, ce resurse consuma activitatea asta? Si astea-s doar exemplele corelate cu ce considera patronii din turismul romanesc ca ii intereseaza pe turisti, daca-ar fi dupa turistul german calculat ar mai fi de luat in calcul si intretinerea piscinei (cum, pe litoral la noi nu sunt? Shade!) si multe altele asemenea.

Intr-un exces de creativitate am facut si un portret robot al turistului pe care si-l doresc hotelierii nostri, cel putin pe litoral:

1. Varsta – nu prea mic sa nu deranjeze cu plansete, nu prea batran sa deranjeze cu prezenta.  o Ideal o persoana activa, care sa plece din hotel la 7 dimineata si sa se mai intoarca la 21.50. Hai maxim 22 dar nu mai mult ca deranjeaza receptionerii care dorm in lobby, rapusi de programe inumane.

2. La rezervarea pachetului de 7nopti sa plateasca 1000E.

3. Dioptrii cat de mari pentru a nu fi intimidat de praf, culorile incerte ale lenjeriei sau a perimetrului redus al camerei.

3. La intrarea in hotel sa plateasca (inca) 100E.

4. African sarac. Sa se bucure cand vede la bufetul suedez de la micul dejun un ochi de hamsie. La parizer sa faca temenele.

5. La fiecare intrare in restaurant sa plateasca 100E.

6. Sa nu aiba notiunea timpului. Ca altfel va avea mari probleme cu timpii de asteptare la restaurant.

7. In fiecare restaurant in care intra sa dea fiecarui chelner/ospatar 100 de euro.

8. Sa fie surd. In caz contrar va fi abrutizat cu manele, “ianamolusipiatradebaie” si “da si mie 1 leu patroane!”

9. Sa mai dea astora 100E si pentru manele, fara numaaaar!

10. Sa nu vina cu masina. Ca Ceausescu nu a estimat atata amar de masini si in parcarile hotelurilor construite de el e destul de complicat sa arunci si un fir de nisip, sa lasi o masina mai mare de Smart e o chestie foarte SF.

11. Sa dea totusi 100E si celor care taxeaza parcarea.

12. (si cu asta inchei) Sa plateasca sejurul 10000E, sa multumeasca si sa promita ca revine dar numai daca i se ofera aceleasi conditii.

Cum zice o vorba romaneasca insa, nu-i prost cine cere, e prost cine da. Iar eu zic ca n-o sa mai dau pe la Mamaia si statiunile cu nume de planete prea curand. Si ii invit si pe cei care aveau de gand sa faca asta sa citeasca inca o data, si inca o data, si, daca mai e nevoie, inca o data articolul. Poate incep macar sa ne trateze cu bun simt daca de preturi mari si servicii proaste nu ne vor scuti.

Revin si cu magiunul :).

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

One thought on “Litoral romanesc cu iz de magiun de Topoloveni – 1 –

  1. Pingback: Litoral romanesc cu iz de magiun de Topoloveni – 2 – | allNATURall

Scrie si parerea ta!