allNATURall

Natural option for all of us

Litoral romanesc cu iz de magiun de Topoloveni – 2 –

3 Comments

Si apropo de preturi mari, daca va intrebati ce legatura are magiunul de Topoloveni cu litoralul romanesc… iata, alt articol, alta persoana certata rau cu PR-ul.

Istoria e simpla. Cumparatorii de magiun (me included) au cazut pe spate cand in loc sa-l ia din targurile de produse traditionale cu 9lei l-au gasit in Carre4 cu 26. Dupa ce si-au revenit au batut in lemn, au facut niste calcule, s-au uitat si stanga-dreapta pe raftul cu dulceturi si au plecat suparati acasa. Pe drum s-au mai gandit ca poate n-au vazut bine, poate era pretul dulcetii de capsuni topoloveana, poate era greseala de aparat de batut preturi, poate orice se poate numa’ gandul ca un kg de magiun de prune sa coste 75lei nu era de luat in seama. Iata insa ca in viata nu te-nseala doar privirea, dupa cum spune un refren celebru.

Firma care produce acest magiun s-a… razgandit, dupa ce a primit toate aprobarile si toate certificarile si toate osanalele posibile si gata! schimba foaia. Adica nu mai e pentru romanul de rand (aka patura saraca, pentru ca in Romania nu e si patura medie) ci devine produs de lux. Cui ii trebuie sa plateasca nenica, ca pana acum, timp de trei ani a tot fost facut cadou de producator consumatorilor saraci si dornici de o viata mai buna.

Adicatelea dupa ce a participat la un (singur?) targ de profil international s-a facut o sedinta operativa la care s-a concluzionat ca:

– neamtul care vine in supermarketurile romanesti stie ca la noi e mai scump orice, dar orice. Si cum trece el pe langa rafturi, comparand si rascomparand, ajunge la magiunul de Topoloveni si-l vede ca e doar 3 euroi, pe cand la el in tarisoara de langa zidul darmat e 8.   Asa ca doamna patroana de fabricuta de magiun, s-a hotarat sa nu-i dea motive de suparare si sa faca totul cum trebuie. Adica… sa alinieze pretul pentru export cu pretul pentru Romania, ca doar nemtii sunt targetul, romanii pentru care “Topoloveni” are o rezonanta sa treaca la (orice) altceva.

Desigur ca doar nu era sa spuna adevarul verde (pe care zau daca nu l-as fi inteles, fiecare dintre noi ne vindem pielea (in cazul asta pruna) cat putem de scump, nu?) ci a facut o poveste cusuta cu atata ata alba de-ti e si rusine de rusinea mincinosului.

Din motive pe care nu reusesc sa le inteleg doamna sustine ca timp de 3 ani a sustinut pretul din banii dansei. Adica o crestere a capacitatii de productie, o extindere a portofoliului extrem de mare si o prezenta constanta pe oriunde se putea s-a facut “promotional”? Bai sa fie… cam cat de prosti ne crezi madam?

Iar a doua necunoscuta, pretul prunelor care – spune tot doamna – s-a marit de 5 pana la 25 de ori. Din ce stiu eu magiun de prune nu se face din trufandale. Se face cand prunele sunt coapte bine si cand, pana si in Obor a scazut pretul la 2 lei, sa faca si tanti Geta de la 3 dulceata si nea Marin de la parter o sarja de tuica “ochii lu’ Dobrin” cu alambicul pe aragaz.  Iata cum zic cei de la econtext.ro ca au variat preturile intre fix 2008 si 2011 la prunele din piata din care cumpar eu 1kg,  nu cele unde se face plata la basculanta.

Din ce vad eu aici reiese ca s-a scumpit cu 18%, nu de 18 ori. Si daca te uiti pe-aci prin targetul initial al prunelor vezi ca s-au micsorat salariile din 2008 pana in 2011, ca e criza si a crescut somajul si destule alte motive sa nu minti ca si cand ai veni din alta galaxie.

Pentru anul care vine as putea sa-i recomand doamnei sa-si angajeze o echipa de achizitii, bag seama ca echipa de vanzari si-a cam facut treaba de a ajuns magiunul atat de dorit, dar la cum si-au batut joc producatorii de prune de dansa ca sa-i vanda la pret de 3 ori mai mare fara nicio justificare ar putea sa angajeze pe cineva sa invete sa negocieze, ca doar cum spuneam, prost e cine da, nu cine cere.

Iar daca nu se intelege si nu se intelege cu stapanii livezilor cu prune de aur sa schimbe regiunea controlata Topoloveni cu regiunea controlata Halele Obor, nu de alta dar daca maine-poimaine producatorii de prune se hotarasc sa puna arpagic in loc de livada sau pur si simplu da o grindina, o lasa pe doamna cu ochii in soare. Sau, si mai grav, pe nemti fara magiun, care ar fi chiar tragic. Si as mai adauga si faptul ca romanilor cu educatie si cu venituri peste medie carora li se adreseaza doamna nu le-a crescut salariul de trei ori din 2008 pana azi. Si daca isi doresc o viata sanatoasa cu siguranta nu beau cola. Si… atat ca mi s-a acrit de atata dulceata🙂.

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

3 thoughts on “Litoral romanesc cu iz de magiun de Topoloveni – 2 –

  1. adevarat graiesti!
    am ramas si eu cu gura cascata cand am vazut magiunul de Topoloveni cu 26 ron!!! prefer sa-mi iau dulceata Dalfour 100% naturala de pe iherb, cu 3.4 dolari, din fructe mai exotice, decat magiun… imi pare rau, dar n-am bani de magiun😦

  2. Ce porcarie! auzisem si eu ca e bun magiunul asta, mare pacat ca tipa e nesimtita si lipsita de orice urma de respect pt clienti. Si uite asa romanii ajung sa prefere produsele importate, e logic pana la urma.

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s