allNATURall

Natural option for all of us

DIXIT

Leave a comment

Pentru cei care îşi mai amintesc vremurile demult apuse în care părinţii noştri jucau cărţi şi remy nopţi la rând, vreau să vă anunţ că moda se întoarce. Sub o formă updatată, evident, e şi normal ca după atâţia ani de jucat cu calculatorul să ni se ofere şi altceva. Mai precis un mod de a ne explora mintea, cultura generală şi vocabularul.

Jocul despre care vă vorbesc se numeşte DIXIT.

Regulile sunt foarte simple. Fiecare jucător primeşte şase cartoane cu desene (imagini suprarealiste diferite între ele). Cel care începe jocul (povestitorul) alege o carte (fără să o arate celorlalţi) şi spune ceva despre ea, apoi o pune pe masă. Ceilalţi aleg din cărţile lor o carte care să “semene” cu descrierea şi le pun peste prima.

Cărţile sunt amestecate de povestitor, apoi întoarse pe faţă şi toţi trebuie să ghicească despre ce carte era povestea.

De aici lucrurile se complică. Desenele sunt atât de complexe încât, chiar dacă sunt complet diferite pot avea o nuanţă comună. Plus că nu poţi să intri atât de adânc în  mintea cuiva încât să vezi toate interpretările pe care le poate avea o imagine.

Dacă eşti povestitor nu poţi da un indiciu foarte precis şi nici foarte general, pentru că în cazul în care toţi vor ghici (sau toţi vor greşi) tu nu primeşti niciun punct. Poţi însă să dai un indiciu constând într-o emoţie pe care tu o vezi în carte, sau o replică dintr-un film, titlul unui film, orice din cultura ta generală poate furniza indiciul.

De exemplu în poza de mai jos poţi să spui: Creaţie (dacă te gândeşti că băiatul sculptează pasărea), Pace (dacă te gândeşti la simbolul porumbelului – sau Nuntă dacă eşti pe simbolurile noi 🙂 ), Papillon dacă vezi fluturele sau Evoluţie dacă te referi la scară. Şi doar atât am gândit eu într-un singur cuvânt la ora asta din noapte, dar sigur alt om va vedea şi altceva, nu?

Dacă eşti jucător trebuie să dai cărţi în temă, pentru că dacă eşti “confundat” cu povestea primeşti puncte.

Gata, nu mai zic nimic, dacă vă place ideea aveţi la dispoziţie deja trei versiuni ale jocului (pentru până la 6 jucători) şi una extinsă folositoare pentru până la 12.

Nu ştiu câte imagini există, autorul lor este Jean Louis Roubira pe care trebuie să spun că îl invidiez pentru imaginaţia şi creativitatea absolut remarcabile.

Dacă v-am stârnit curiozitatea jocul îl găsiţi pe net (nu pierdeţi vremea în magazinele reale, nu există), atât pe al nostru cât şi peste hotare. Şi pentru că vă spuneam că este deja o modă puteţi să jucaţi jocul şi în unele ceainării sau cafenele,  o rundă nu durează mai mult de jumătate de oră.

Da, îmi place moda asta 🙂 şi îmi plac şi desenele.

Pozele sunt de pe mobypicture.

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s