allNATURall

Natural option for all of us

Cum evolueaza lucrurile in 15 ani?

Leave a comment

Cine ar fi crezut acum 15 ani ca  va asista activ la revolutia pe care telefoanele mobile o vor aduce lumii?

Cand mi-am luat primul telefon mi se parea maximul posibil: nu mai trebuia sa sun acasa de la telefonul public, puteam sa trimit SMS-uri daca nu vroiam  sa aud si vocea cuiva si,mai mult decat atat, aveam si o alarma la purtator. In afara de asta, era si galben pui. O splendoare, ce sa mai discutam, pentru cele doua linii de cate 12 caractere de ecran gri pe care le avea.

Tot acum 15 ani a fost lansat si  primul autoturism vandut in serie care avea tehnologie hibrid, un Prius care consuma 5,6l/100km, cu un motor electric de 44 cai iar cele doua motoare impreuna ajungeau la 70cai putere. Polua cu 135gCO2/km si avea o viteza maxima de 160km/h. Era revolutionar pentru acele timpuri, in ciuda unui inconvenient destul de mare si anume incarcarea complicata si lunga a bateriei.

Intre timp telefoanele au evoluat. Acest post il scriu de pe un telefon mobil, deci n-am diacritice :), dar nu este internetul singurul salt urias. Acum avem camere foto cu multi megapixeli, avem gps, un ecran cu multe milioane de culori si de dimensiuni apropiate unei coli A6. Putem sa vedem filme, sa stocam muzica si sa citim presa, sa trimitem mesaje pe facebook si, cand am epuizat toate optiunile putem chiar sa sunam pe cineva si sa vorbim efectiv la ele :). A schimbat sau nu lumea telefonul mobil? Cu siguranta ca da. Citim cartile direct de pe el, fara sa le mai printam si sa taiem copaci pentru asta. Suntem permanent conectati la prieteni, la mailul de la birou, la ultimele stiri si la toate informatiile utile si inutile. Daca ar fi sa ne imaginam cum ar fi fost acum 15 ani asta… probabil sa mergi cu 100 de enciclopedii dupa tine, cu albumele de poze ale prietenilor, cu un vraf de carti, televizorul, radioul si… o lanterna.

Si masinile hibrid au evoluat in anii astia. As putea sa va insir cat de mult a crescut puterea, ca a scazut consumul pana la 2,1l la suta de km, ca a crescut viteza maxima la 180km/h si au scazut emisiile de CO2 la aproap jumatate dar cel mai mare evolutie mi se pare faptul ca poti incaca bateria de la o priza de 240V si faptul ca acum poti merge numai in electric 25de km. Iar bateria, exact ca si a telefoanelor mobile, s-a transformat intr-una pe lithiu ion. Nu, inca n-am si o masina hibrid, trebuie sa gasesc intai ori un garaj, ori o priza in fata blocului, dar pana atunci o admir pe Toyota.ro.

Sunt curioasa ce-o sa scriu peste inca 15 ani despre telefoane (sper ca macar micul dejun sa-l poata prepara 🙂 ) si poate ca o sa fac un review masinii mele full electrice.

Articol scris pentru Superblog 2012.

Advertisements

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s