allNATURall

Natural option for all of us

Personalitatea 5S

Leave a comment

Pentru cei care lucrează de pe standardele internaţionale 5S e o sintagmă la fel de cunoscută ca salutul în engleză. 5S înseamnă multe lucruri în detaliu, dar pentru că detalii puteţi găsi aici, vă spun viziunea mea asupra acestei metode: o piaţă de legume organizată ca o farmacie. Puteţi să vă imaginaţi asta? Roşiile ordonate după data culesului, după mărime şi după soi, pătrunjelul prins în legături numai dacă are acelaşi număr de frunze, cu tulpinile numărate, cartofii mai mici decât un gălbenuş de ou trimişi să fie mâncaţi de purcei, ţăranii cu şcoală de agricultură, vânzătoarea cu mănuşi de protecţie şi casă de marcat, praful şi pământul adunate cu aspiratorul şi apoi suprafeţele lustruite… Vi se pare nepotrivită alăturarea asta de zarzavat cu penicilină? Vă asigur că nu este, în orice ramura de producţie sunt aceste două opţiuni, iar alegerea uneia sau a celeilalte îţi dă posibilitatea să asiguri clienţilor o calitate excelentă sau un ghiveci neclar. Însă doar a alege nu e suficient, pentru a te înscrie în normele 5S trebuie multă muncă, dedicare, învăţare, creativitate dar mai ales respect pentru cei cu care, dar mai ales pentru care lucrezi.

Azi, când am citit despre provocarea SuperBlog, primul gând a fost Toyota – 5S. Prin definiţie metodologia japoneză este asociată cu Toyota, exemple de bune practici fiind date din uzină chiar şi firmelor cu profil diferit de industria auto.

Încă vă mai întrebaţi ce legătură are personalitatea remarcabilă din viaţa mea cu Toyota, cu piaţa de legume şi cu 5S-ul? Ei bine, jurista unei firme la care am lucrat în trecut este exact persoana pe care o văd cel mai bine pusă în valoare de o maşină Toyota Avensis.

Dacă nu ea care avea toate dosarele în ordine alfabetică şi toate documentele din ele puse în ordine cronologică, atunci cine ar putea să remarce toate detaliile nichelate ale interiorului acestei maşini? Şi fiindcă ştia să explice la telefon oricui unde să găsească un lucru sau altul i-ar surâde ideea lui Touch and Go Multimedia. Sau atunci când ordonezi piersicile din bol după dimensiuni cum să nu îţi vină ca turnat portbagajul de 500 până la 1600l? Iar cele 5stele NCAP vin în completarea imaginii ei, imagine de profesionist , dar şi de mamă dedicată pentru doi copii care trebuie să fie în siguranţă la drum, nu?

Şi ultima, dar nu cea din urmă, pentru cei care urmăresc spoturile despre design ale  Avensis -ului, vă asigur că ele n-ar fi la fel dacă maşinile n-ar fi perfect spălate. Adică aşa cum era maşina lui Anto şi în cele mai urâte zile de toamnă :).

O să vă spun acum şi de ce este ea o persoană remarcabilă pentru mine. Dintre cei cu care am lucrat este de departe cea mai atentă la detalii, minuţioasă, meticuloasă, perfecţionistă şi, fără doar şi poate, cea mai potrivită pentru a-i fi încredinţate lucruri importante. Iar lucrul cu adevărat remarcabil este că în anii care au urmat, deşi am cunoscut multe alte persoane cu acest renume, niciunul nu s-a ridicat nici la jumătate din calităţile ei. Mă gândesc acum că sunt native, la fel cum sunt şi ale japonezilor de la Toyota pentru aplicarea 5S.

Aşadar Anto, dacă ai o ocazia să faci un test-drive cu ea, n-o lăsa să-ţi scape! Cred că o să fie dragoste la prima vedere :).

Poza e luată de pe Toyota.ro.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog2012.

Advertisements

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s