allNATURall

Natural option for all of us

Cronica unui dezastru anunţat – Bacalaureat 2012

Leave a comment

Pentru cei trecuţi de 30 de ani anul acesta s-au împlinit 14 ani de la primul Bacalaureat picat în masă. În 1998 a fost prima dată când s-au auzit prima dată pe TV cuvintele “bacalaureat”  şi “dezastru” în aceeaşi propoziţie. Azi s-au afişat rezultatele sesiunii de toamnă a bacalaureatului. Cam 25 de procente au reuşit să ia faimoasa diploma care te face absolvent de liceu. Absolvent de liceu si nimic altceva, sper că se înţelege.

Tot azi au început si dezbaterile. Toată lumea se miră si răzmiră de cât de chinuiţi sunt copiii, cum se schimbă de pe o zi pe alta manualele, programele şcolare, li se montează camere de supraveghere, pică la matematică, subiectele sunt grele, etc. Se propun soluţii alternative, bacalaureatul de anul viitor se vrea mult mai uşor, diferenţiat astfel încât să ia toată lumea diploma magică, indiferent ce şcoală a făcut. Pentru cei care nu mai sunt interesaţi de lumea aceasta o sa fac un scurt review al probelor scrise (singurele notate, celelalte fiind apreciate cu Admis – Respins). Cele trei probe sunt:

1. Limba română

2. Proba obligatorie la materia de profil

3. Proba la disciplină la alegere, ATENŢIE!, din disciplinele de profil.

Ar fi de notat că există şi o probă la limba maternă, dar mă îndoiesc că ar fi picat cineva la aceasta, aşa că nu discut subiectul.

Aşadar, dacă au urmat secţia de filologie au dat la Bacalaureat : limba romană, istorie şi, la alegere, geografie, logică, filosofie, psihologie. Dacă au urmat Matematică-Informatică au dat la limba romană, matematică şi, la alegere, fizică, chimie, biologie sau informatică. Cu alte cuvinte, nici mai puţin, dar în niciun caz mai mult decât au studiat în mod intensiv.

Pentru anul viitor conducătorii noştri s-au gândit că e prea mult. Şi să facă în aşa fel încât să existe două tipuri de bacalaureat. Unul, mai greu, cu care să poţi să mergi şi la facultate, cu al doilea putând să intri direct pe piaţa muncii.

Aşa-i că sună frumos, nu? În teorie da, ca doar d-aia e teorie. În practică însă ar fi nişte întrebări pe care ar fi bine să le lămurim înainte să inventăm o gogoaşă.

1. Cine obligă Universităţile  particulare să accepte numai diplome de tip 1? După scandalul diplomelor din anii trecuţi, Universităţile dovedite că tipăreau diplome pe bandă rulantă îşi văd nestingherite de treabă. Oare o să se împiedice de-un I pe o hârtie când e vorba de atâta amar de bănet?

2. E întrebarea de bază de fapt, ce spune diploma de tip 2 unui posibil angajator? Zic posibil pentru că sunt atât de rari angajatorii care aleg tineri de 18 ani, evident fără experienţă dar în cazul ăsta şi fără perspective că poţi să-i numeri pe degete. Deci, ce-i poate spune? Că are în faţă un candidat resemnat, care a trecut prin liceu ca gâsca prin apă, că şi dacă va străluci printre angajaţii pe care îi are deja, va străluci degeaba, nu va putea promova pentru că studiile îl vor limita la poziţia iniţială (asta în cazul în care la întrebarea 1 se găseşte un răspuns).

3. Cine (şi pe ce considerente) alege copiii care vor da bacalaureat diferenţiat? Dacă aleg profesorii înseamnă că-şi recunosc incompetenţa, dacă aleg elevii îşi recunosc delasarea. În România e riscant, la cât suntem de mândri de noi – dar şi mai tare de odraslele noastre – parcă văd că nu e nimeni pe listele de rang 2, ştiţi că e foarte reală maxima cu geniile care nu muncesc.

4. Ultima întrebare este pentru elevii ce vor avea diploma de bacalaureat mai uşor. La ce vă foloseşte această diplomă?

Ar mai fi nişte întrebări, de exemplu dacă această idee de bacalaureat va dispărea în câţiva ani se va asigura o departajare a elevilor la un eventual examen – concurs de dosare? Şi o întrebare de mult bun simţ, nu ar fi mai simplu să renunţăm la bacalaureat de tot? Să-şi facă fiecare facultate criterii de selecţie, cine le îndeplineşte intră, cine nu – merge pe piaţa muncii, ce face acolo candidatul fără facultate poate să facă în mod sigur şi fără diplomă de bac, că doar nu te face hârtia mai inteligent, mai cult sau mai priceput.

O să mă opresc aici însă, cu un gust amar după ce am văzut la ştiri un candidat care a scris patru pagini şi a luat doar 5 comparându-se cu alţii care au scris mai puţin şi au obţinut note mai mari. Făcea contestaţie, era hotărât să obţină de la 5 cel puţin un 8 că aşa i-ar fi ieşit media 6 şi ar fi luat si el Bacul. Cantitatea şi calitatea sunt acelaşi lucru la proba de Geografie, nu?

Nu pot să nu mă amuz însă de ştiristele pătrunse de greutatea dezastrului din 2012. Eu cred că singurul lucru nou pe care îl aduce în desfăşurarea bacalaureatului anul acesta este următoarea fotografie, genială de-a dreptul.

 

Advertisements

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s