allNATURall

Natural option for all of us

Cel mai simplu mod de a recicla plasticul

Leave a comment

Cea mai eficienta metoda de reciclare a plasticului este evitarea achizitionarii lui. Cele mai mari grupe care produc deseu de plastic in activititatea  curenta sunt mai jos. Grupe mai mici sunt mai mult de 100 si probabil ca vor face obiectul unui nou articol. Asadar:

1. Celebrele PET-uri.
Marea majoritate a PET-urilor provin de la recipientele de apa sau bauturi. Cum se poate evita cumpararea lor? Folosind un filtru pentru apa provenita de la reteaua orasului, iar in cazul bauturilor cumparand variantele mai mici imbuteliate in sticla. (Intre noi fi vorba variantele mici sunt mai bune si pentru sanatate, nu doar pentru mediu 🙂 ).

2. Pungile de plastic.  Desi exista o lege care  se ocupa de acest aspect ele continua sa existe si sa polueze. Modurile cele mai uzuale care va fac sa intrati in posesia lor sunt cumpararea legumelor si a painii. Modul de evitare este de a cumpara legume doar din piata (si bineinteles refuzarea pungii de la precupet 🙂 )si folosirea sacoselor de acasa, iar la capitolul paine cumpararea doar de la brutariile care ofera punga de hartie.

3. Paharele de plastic. In primul rand pe strada si in al doilea rand la serviciu. Pe strada intrati in posesia lor de la automatele de cafea. Exista si variantele de carton, trebuie doar sa le gasiti si sa va obisnuiti cu marca de cafea 🙂 sau, cu mult mai bine pentru sanatatea voastra e sa v-o preparati de acasa si s-o transportati intr-un termos. La serviciu puteti sa folositi o cana de ceramica, eventual personalizata.

4. Recipientele pentru produsele de curatat. Folosind solutii de curatat facute de voi si refolosind recipientele vechi. Nu e chiar asa greu cum ati crede, eficienta produselor e comparabila iar a le face nu dureaza prea mult. Ba mai mult, folosirea de produse de curatat homemade va scuteste si de iritantii din cele conventionale.

5. Ambalajele lactatelor. Desi in mod curent vin in plastic aveti alternative: pentru branza puteti cere sa vi se ambaleze in hartie, pentru lapte puteti alege cutiile de carton iar pentru iaurt… e mai bine sa vi-l faceti singuri :). Poate parea destul de complicat dar va asigur ca nu-i deloc asa. Reteta e extrem de simpla iar aparatul de facut iaurt o inventie inutila de care o sa vorbim poate la un moment dat. Plus ca, din nou, da cu plus la sanatate :).

6. Tacamuri de unica folosinta. Pentru cele pe care le folositi la serviciu puteti sa descompletati setul de acasa si sa duceti un set din inox, iar pentru cele de la fast food… mai bine nu mai mancati la fast food :). Glumesc, daca tot e musai sa manancati la fast food mancati ceva ce nu necesita tacamuri. Ar mai fi si varianta tacamurilor aduse de acasa, foarte folosita in general de cei care se indoiesc de igiena din restaurante. Ah, si neaparat fara pai.

7. Ambalajele produselor cosmetice.   Aici iar am ajuns la punctul 4. Cosmeticele facute in casa va permit sa reutilizati ambalajele deja folosite. Revenirea la sapunuri si sampoane solide e o solutie de evitare a celor mai uzuale sticle din baie. Ca sa fiu in trendul blogurilor de beauty ar fi trebuit sa scriu ca trebuie alese recipientele de sticla. Nu sunt de acord insa sa folosesti cu mana uda o sticla de sampon asa ca… nu!

Astea sunt in mare grupele identificate de mine. Nu am inclus aici decat ceea ce prin definitie se arunca (de aceea lipsesc biberoanele, caserolele, castroanele etc), nici cele pentru care nu va pot da o alternativa (pungile pentru congelator de pilda). N-am inclus nici lucrurile pe care le cumparam mai rar, ca de exemplu punga in care au fost ambalate sulurile de hartie igienica, dar acestea vor aparea in varianta extinsa a articolului.

Ca si concluzie insa, trebuie sa retinem ca reciclarea plasticului este mult mai simpla daca nu mai trebuie facuta deloc :). Si daca ati fi curiosi sa vedeti cum arata obiectele de unica folosinta dupa ce au fost folosite la masa unor scolari, voila! Nu uitati ca ele sunt GUNOI, nu deseu de plastic, nicio firma de reciclare (intreaga la cap) nu-si va face de lucru cu curatarea lor.

Pozele le-am cules de aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici si aici si intentia mea n-a fost sa fac reclama sau antireclama vreunei firme.

Advertisements

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s