allNATURall

Natural option for all of us

Ce platim cand cumparam produse cosmetice?

Leave a comment

Raspunsul la prima mana ar fi ca ambalajul si ceea ce el contine, hai un mic adaos acolo sa nu moara de foame nici producatorul. In ceea ce urmeaza o sa incerc o radiografie a pretului unui produs pornind de acolo de unde il cunoastem cu totii. Din magazin.

1. Platim o mica parte din salariul vanzatoarei. Si al contabilei, si al femeii de serviciu, si din pretul curentului, si al chiriei si cateva fibre ale Porshe-ului patronului.

2. Platim transportul pana la magazin, in cazul fericit direct de la firma producatoare, iar in cazul contrar mult mai raspandit si transportul si depozitarea in divrerse firme de distributie. Si evident alte fibre din alt Porshe, da? Ca nimeni nu lucreaza fara profit.

3. Platim reclama. Nu, nu va imbatati cu apa rece, reclama nu inseamna doar 10 secunde pe tv ci studii de marketing, studii de impact, actori, echipe de productie, reclame luminoase prin mall, pliante, cataloage, petreceri de lansare si multe altele pe care nu are rost sa le insir acum.

Nu cumva sa va lasati pacaliti si sa credeti ca firmele care nu au reclama si sunt promovate direct de niste oameni economisesc aceste costuri. NU! Acei oameni sunt platiti chiar cu acest pret, al reclamei :).

4. In sfarsit am ajuns la fabrica! Salariile tuturor angajatilor le platim in pretul pe care-l dam la casa. Si tot ce tine de ei, echipament, trainguri, prime, tot!

5.  Mai platim si ambalajul. Nu, nu doar cutia stralucitoare! Mai platim si cutia de carton frumos inscriptionata in care gasim cutia, mai platim si cutia de carton care tine 12 cutii identice, mai platim si europaletul pe care stau cutiile.

6. Utilajele si intretinerea lor. Daca n-ati vazut niciodata cum arata o hala de productie cosmetice iata una sa va dati seama ce inseamna utilaje.

Sursa aici.

7. In sfarsit avem in pretul produsului si ceea ce va intereseaza! Ingredientele. Uraaaa!!!

Daca ati crezut ca lista se termina… v-ati inselat. O sa mai fac o lista cu cheltuieli adiacente care apar in procente diferite in toate firmele si se regasesc evident in pretul produsului in procente in functie de tara si de politicile firmei.

1. Taxele catre stat. As putea spune 24% – TVA-ul romanesc dar nu e doar atat. Sunt multe alte taxe aplicate – as estima ca un minim 40% merge spre stat.

2. Dobanzile bancilor. Da, toate firmele lucreaza cu banci si evident din costul produsului finit sunt platite comisioanele.

3. Cercetarea. Sunt companii care au departamente de inovare-cercetare care lucreaza ani intregi fara a scoate un produs nou. Ghici cine ii plateste pe ei si materialele pe care le folosesc?

4. Rebuturile. Ingredientele din nou. De data asta ingredientele pe care nu le foloseste nimeni. Cum asa? Pai se intampla ca diverse sarje sa fie iesite din specificatii. Nu se pot vinde, nu? Si altele care nu se vand din diverse motive dar expira. Toate acestea sunt previzionate si incluse din start in pretul pe care noi il gasim la raft.

Unele firme mai includ in acest pret si ceea ce se cunoaste sub numele de BRAND. E un procent destul de ridicat in unele cazuri, industria producatoare de parfumuri este unul dintre cele mai clare exemple.

In incheiere vreau sa precizez ca nu sunt absolut toate componentele pretului ci cele a caror influenta este estimata de mine la peste 5%.

N.B. Postul este o pledoarie pentru DiY si un indemn la reevaluare pentru toti cei care considera ca materiile prime folosite in cosmetica sunt scumpe. Acum ca ati vazut tot ce platim de fapt la raft cam cat credeti ca ar costa lichidul fermecat din sticluta? 5%? 10%? Da cineva mai mult?

Advertisements

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s