allNATURall

Natural option for all of us

Dermitele de contact datorita produselor cosmetice – Pielea alergica

Leave a comment

E unul dintre textele care mi-au raspuns la multe intrebari si sper sa ajute si pe altii:

Dezvoltarea fara precedent a chimiei a fost urmata in lumea  intreaa de dezvoltarea impetuoasa a unei subramuri, cea a produselor cosmetice.

Utilizarea acestora pe o scara din ce in ce mai larga a facut insa sa apara o noua patologie.

Produsele cosmetice, in adevar pot provoca, la persoanele carele utilizeaza (mai ales femei), dermite (eczeme) de contact. Majoritatea acestor eczeme se localizeaza la nivelul pielii capului, fetei, buzelor si unghiilor.

Substantele respective actioneaza asupra pielii prin doua mecanisme:

– rapid, imediat ce vin in contact cu ea (iritanti primari) sau dupa cateva ore (iritanti secundari), printr-o actiune toxica, proprie fiecarei substante provocand eczeme (dermite) ortoergice denumite si eczeme degenerative de contact de origine toxica sau dermite de uzura. Modul in care actioneaza substantele iritante este foarte diferit: altereaza keratina (alcalinele, sapunurile) dizolva grasimile (solventii organici) , deshidrateaza pielea (acizii, alcoolul) precipita albuminele (bazele puternice). Deci actiunea acestora se exercita mai ales asupra mantalei acide si filmului hidrolipidic al epidermului, periclitand in mod serios funtia de protectie a pielii.

– cu intarziere, la un nou contact (recontact) cu pielea pe care au sensibilizat-o anterior, deci printr-un mecanism alergic, provocand eczeme (dermite) hiperergice denumite si eczeme de contact de origine alergica. Pe o piele alergica, hipersensibila, cea mai mica cantitate de substante (antigen) poate da nastere la un conflict antigen-anticorp urmat de aparitia unui eritem (roseata) intens.

Dupa modul de actiune asupra pielii substeantele cosmetice se pot clasifica in doua categorii:

-iritante

-sensibilizante

In prima categorie intra acizii, bazele, sarurile si solventii organici care provoaca leziuni aproape la toate persoanele de la primul contact.

In a doua categorie intra un numar mare de substante cosmetice, substante care provoaca leziuni numai la anumite persoane cu un anumit teren, dupa contacte repetate chiar si dupa ani de zile. Dintre aceste substante citam:

– Vopselele de par care sunt coloranti pe baza de anilina (parafenilendiamina); subliniem ca persoanele sensibile la aceste vopsele pot face reactii alergice si la sulfamide sau novocaina.

– decolorantii, mai ales peroxidul de magneziu

– tioglicolatul de amoniu, substanta care se foloseste la permanent

– sampoanele

– briantina

– rujul de buze care poate sensibiliza prin colorant (eozina, rodamina), parfum sau excipientul gras

– lacul de unghii (coloranti, rasini sintetice)

– rimelul

– cremele cosmetice (uleiuri minerale, corpi grasi, parfumuri, coloranti, etc)

– cremele astringente

– demachiantele

– fonduri de ten

– pudrele (colorantii sau parfumurile din ele)

– sapunurile care actioneaza fie prin alcalinitatea lor, fie prin constituenti (coloranti, parfumuri, antiseptice)

– deodorantele

– depilatoarele

– parfumurile (ca atare sau incorporate in alte produse cosmetice datorita prezentei uleiurilor volatile de bergamot, citric, iris, garoafe)

– pastele de dinti (rezorcina, salol, coloranti)

– antisudoriparele

– dezinfectantele

– produsele pentru cresterea parului.

Indiferent de modul de actiune al substantelor iritante sau sensibilizante simptomele seamana foarte mult. In mod obisnuit se observa un eritem (roseata) in zona aplicarii substantei respective care poate fi urmat de aparitia unui edem (umflatura) care se poate extinde si la o oarecare distanta de locul aplicarii. Aceste simptome pot fi insotite de dureri, usturimi sau mancarimi. Ulterior pot aparea si vezicule (basicute cu lichid clar) sau pustul (basicute cu puroi) care se pot chiar ulcera, mai ales in urma actiunii substantelor iritante.

Eczema (dermita) astfel produsa poate ceda repde dupa indepartarea cauzei sau poate evolua prin reaparitia ei la repetarea contactelor cu subtantele respective. La persoanele cu teren alergic eczema de contact provocata de cosmetice se poate croniciza, capatand aspectul unei eczeme obisnuite si putand fi declansata si de alti factori alergizanti (alimente, medicamente etc).

Simptomele descrise mai sus se datoresc unei substante, histamina eliberata in urma actiunii substantelor iritante sau sensibilizante.

In afara leziunilor eczematoase pot aparea si alte manifestari alergice la produse cosmetice. Astfel, relativ frecvent pot fi intalnite pete pigmentoase brunte mai mult sau mai putin intinse pe fata, gat, decolteu etc. Aceste pigmentari apar datorita parfumurilor si componentelor acestora (uleiuri volatile) care la soare devin alergizante, fotosensibilizatne.

Localizareasimptomelor datorate utilizarii produselor cosmetice este diferita, in functie de substanta utilizata: briantinele pot cauza simptome la nivelul pielii capului, urechilor, gatului si chiar fetei; cremele la nivelul fetei etc; pastele de dinti si apele de gura la nivelul buzelor, reginunii peribucale si gurii (stomatite); fardurile la nivelul pleoapelor ; parfumurile la nivelul fetei, iar pudrele pe obraji, frunte, barbie (aspect pigmentar); sapunurile pe toata fata cu fenomene de iritatie si eczematizare, sapunurile de ras la nivelul barbii, sampoanele la radcacina parului de pe cap, vopselele de par pe pielea capului , frunte, pleoape, urechi, fata, rujurile de buzel la nivelul zonei bucale si peribucale.

Dar, in afara intolerantelor amintite care pot fi preintampinate prin testare sau de la primele simptome, sunt citate si unele accidente prin folosirea nerationala a produselor cosmetice, ca spre exemplu accidente determinate de folosirea cremelor cu hormoni, fara indicatia medicului, intrucat hormonii din cremele aplicate in mod empiric, pot provoca tuburari serioase in echilibrul hormonal. Hormonii produsi de glandele endocrine isi au rolul lor deosebit, dar nu este permisa folosirea lor in diferite preparate cosmetice fara avizul medicului.

Unele accidente cosmetice, pot lua chiar aspectul de boli profesionale ca spre exemplu la persoanele care lucreaza in institutiile de arta. Acolo unde machiajul este limitat numai la obraz, accidentele sunt aproape inexistente, sunt insa si cazuri cand machiajul este aplicat pe o intindere mai mare sau chiar pe tot corpul. In aceste cazuri, folosirea fardurilor trebuie facuta cu multa prudenta si exigenta.

Indicatiile privind demachiera, curatirea tenului etc. capata un caracter obligatoriu, mai ales pentru acei care prin natura muncii lor tranpira mult sub stratul de fard unde sudoarea este blocata si poate produce iritarea pielii.

O conservare defectuoasa a produselor cosmetice poate duce la alterarea lor, fapt care poate inlesni aparitia accidentelor cutanate.

Accidente pot interveni si ca urmare a folosirii excesive a fardurile care astazi a devenit o moda foarte extinsa: sunt creionate pleoapele, sprancenele, rimelate genele, totul pentru a scoate in evidenta frumusetea ochilor. Se recomanda o folosire rationala discreta a fardurilor. Abuzul de preparate cosmetice actioneaza nociv asupra sanatatii.

Dintre persoanele care folosesc aceeasi crema de fata sau ruj de buze, numai un numar restrans poate capata o iritatie care sa-i oblige sa renunte la produsul incriminat.

De multe ori vinovat nu e doar produsul, ci si termenul pe care se aplica acesta. Poate fi vorba deci de o preispozitie individuala si nu de ingredientele care intra in compozitia produsului.

Din aceasta cauza e important ca produsele cosmetice sa nu fie folosite in mod epiric, dupa indicatiile unor neavizati, sau pentru ca ar fi la moda, ci numai dupa indicatiile specialistilor in functie de tipul de iele si de starea fiziologica a fiecarei persoane. In acest fel, dermatitele de contact, ca si accidentele pot fi evitate. Pe langa acestea, se recomanda ca folosirea preparatelor cosmetice sa fie precedata de testarea “tesutului cutanat”.

Am citat exact dintr-o carte veche de mai bine de 30 de ani (1979  – Cosmetica de Ludmila Cosmovici), ma abtin de la orice fel de comentarii dar nu pot sa nu remarc cat de actuala este inca o problema atat de veche.

Oare producatorii de cosmetice chiar au progresat vreun pic in 33 de ani sau “inovatiile, descoperirile si ingredientele revolutionare” care ne iau ochii sunt doar marketing intensiv? Nu de alta dar parca de la o zi la alta dermatitele, alergiile si reactiile de toate felurile la cosmetice devin mai populare. E asa sau doar prin cercurile prin care ma invart eu bantuie?

 

Advertisements

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s