allNATURall

Natural option for all of us

Diy – sapun homemade la cald

11 Comments

Am vazut cum se face sapunul la rece varianta cea mai vehiculata in ultimii ani. Si varianta de sapun de casa pe foc, cea mai raspandita la noi. Acum avem o struto-camila, vom folosi ingredientele calculate si cantarite cu exactitate, ca pentru sapunul preparat la rece dar de data asta il vom prepara la cald. Exista doua posibilitati de a obtine caldura in oala in care faci sapun, una ar fi la bain-marie (cu mai multe riscuri legate de siguranta) si una mai sigura – crockpot-ul.

Sunt multe variante care circula pe net, unele mai apropiate de varianta la rece, altele mai apropiate de varianta pe foc. In varianta mea e cam asa: aleg reteta de sapun la rece ca aici punand insa mai mult cu 10% apa.

Urmez exact pasii de la procesul la rece si dupa ce obtin structura de serbet pun oala la low si-mi vad de treaba. E important sa umpli oala cam la jumatate, nici sa nu iasa din oala, nici sa fie prea putin si sa se arda (jumatate inseamna jumatate din volumul ei, la fiecare in parte jumatate e altceva🙂 ).

La fiecare 10′ trebuie amestecat in oala, daca cumva sapunul se separa se foloseste din nou blenderul si se readuce la forma dorita. Depinde foarte mult de temperatura dezvoltata de fiecare oala in parte timpul in care trebuie verificat sapunul, pentru prima incercare recomand sa stati langa el pana e gata.

In orice caz, dupa 3-4 amestecari  (30-40′) se vor vedea in oala insulite transparente, semn ca sunteti aproape de reusita:). Daca pana aici ati mai facut una-alta prin bucatarie de-acum trebuie sa ramaneti langa oala. Momentul in care ramane complet transparent (in stadiul de gel) indiferent cat ati amesteca in el este momentul in care sapunul este gata de turnare.

Aici este timpul si pentru niste teste de calitatate. Cel mai simplu este cu hartia de pH. Al meu dupa cum vedeti mai jos e la cam 9 – adica foarte bine dupa parerea mea. Mi-am permis sa iau o picatura si s-o racesc in mana sa-i studiez si structura dupa racire, mi s-a parut si m-am si spalat cu el. Nu “arde” deci e bine🙂. Daca aveti chef de senzatii tari (nu recomand🙂 ) puteti sa puneti si pe limba, daca pisca precum bateriile inseamna ca mai e soda care trebuie neutralizata asa ca e bine sa continuati. Dupa parerea mea insa hartia de pH e sfanta🙂.

Puteti adauga adaosurile dorite de voi, uleiuri esentiale (in cazul acesta rezista mult mai mult). Se pot pune si culori dar densitatea nu va va lasa sa va jucati cu swirluri asa ca maximul obtinut va fi de … urme.

Dupa ce s-au amestecat bine in toata compozitia adaosurile sapunul se poate turna in forme. Am zis forme dar e complicat de scos din forme individuale. Cel mai bine e de turnat in forma comuna, dupa fiecare lingura de lingura pusa in forma se preseaza ca sa se elimine bulele de aer. Dupa cam 8 ore e bun de taiat.

Lucruri importante si foarte importante:

Nu uitati de siguranta, purtati ochelari de cate ori amestecati si manusi pana ajungeti la faza de gel iar daca folositi informatiile de aici sa faceti sapunul la bain-marie luati-va toate masurile de siguranta in cazul lucrului cu apa fierbinte, flacara deschisa si suprafete incinse.

Faceti-le program copiilor si animalelor pentru cel putin 4 ore.

Calcularea retetei si exactitatea masuratorilor n-o mai reiau, explicatia excesului de apa sta in faptul ca in timpul coacerii o mare parte din apa se evapora si creste densitatea compozitiei facand-o foarte greu de pus in forma. Acest exces de apa se va evapora in timpul procesului de uscare si-l va face mai lung dar va va lasa sa lucrati cu sapunul in forma, lucru important pentru a obtine o structura omogena fina si fara bule.

Dupa aproximativ 8 ore (dupa ce ajunge la temperatura camerei) sapunul este gata de taiat. Sunt cazuri in care sapunul ramane moale, se intinde si nu poate fi scos decat daca e lasat mai mult timp in forma. Asta se intampla mai ales atunci cand sapunul contine mult ulei de masline si este turnat si in forme foarte complicate.

Imediat dupa taiere este gata de folosire dar pentru a profita de el cat mai mult e bine sa-l mai lasati cel putin o saptamana la uscat.

Vasele (cu exceptia vaselor in care s-a preparat soda) se spala in mod obisnuit pentru ca ramasitele nu mai sunt puternic bazice.

Cam asta e sapunul la cald.

Avantajele lui vis-a-vis de sapunul obtinut prin metoda la rece (dupa parerea mea):

– E gata imediat, intr-o saptamana e chiar foarte bun🙂  (pentru nerabdatori e varianta ideala)

– Procedeul (in crockpot) e foarte curat, inclusiv vasele se spala usor si repede.

– Uleiurile esentiale rezista mai mult si sunt mai persistente.

– Nu ocupa spatiu si nici nu necesita multa manopera pentru intoarcere.

Dezavantajele:

– Unii nutrienti din uleiuri isi pierd din proprietati la temperatura. Fitohormonii in general nu prea se gasesc in sapun, poate doar in asa numitul sapun smantana despre care o sa vorbim candva…

– Daca sunteti din categoria nerabdatorilor s-ar putea sa fiti tentati sa dati pe maxim oala, dar asta poate duce la recoacerea sapunului care-i va strica structura si multe alte proprietati.

– E mai dificil de turnat si nici nu se pot face swirluri.

– Nu e asa de trendy🙂.

Una peste alta cam asta a fost sapunul facut la cald in crockpot. Dupa parerea mea e varianta ideala pentru un incepator, sapunul arata foarte bine, daca pui ce, cum si cat trebuie poti obtine caracteristici absolut superbe de la el. Si pentru cei experimentati in varianta la rece e o experienta faina, merita incercata.

Incercand sa vad cum fac si alti oameni am dat peste bain-marie in nenumarate randuri. N-am incercat, marturisesc ca mi se pare foarte complicat din multe puncte de vedere. Cred ca e  si mai greu de controlat procesul si mai ales temperatura iar partea cu safety n-as putea nicicum sa mi-o asum.

Apropo de temperatura. Ati remarcat ca nu dau valori, nu? Pastrand crockpot-ul la low si mestecand la fiecare 10 minute nu aveti sanse sa ”ardeti” sapunul. Totusi in cazul in care din motive (sper) independente de vointa voastra sapunul ”s-a prins” de fundul sau peretii oalei trebuie sa opriti oala, scoateti sapunul fara partile arse si neaparat LASATI SA SE RACEASCA OALA inainte de a turna apa rece in ea sau de a o spala. Dupa curatare puneti sapunul inapoi in oala si il topiti fara alte probleme si cu mai multa grija :):

Daca mai vreti sa vedeti si voi diverse alte pareri si instructiuni va puteti inspira si de mai jos:

http://www.candletech.com/soap-making/hot-process-soap-instructions/ 

Iar aici cred ca e cel mai bun fototutorial pe acest subiect. http://www.hellocoton.fr/to/1B0c#http://vertmanature.blogspot.com/2009/03/demo-de-savon-de-castille-la-mijoteuse.html

Si inca un tutorial fain, cu foarte multe comentarii ale altor pasionati de diy http://www.orthogonalthought.com/blog/index.php/2008/06/handmade-soap-using-a-slow-cooker-hot-process/

In romana n-am gasit dar se poate ca traducerea sa fie de vina. Daca-l gaseste cineva ii punem link.

Parerea mea despre sapunul acesta? Ca e varianta ideala pentru cei care nu pot din diverse motive sa foloseasca numai sapun preparat la rece. Unul dintre motive ar fi inspiratia, de exemplu daca azi iti doresti un sapun cu germeni de grau (ca tot vorbeam de fitohormoni mai sus) ar fi foarte bine sa-l ai maine si nu peste 6 saptamani cand iti poti dori altceva. La fel de adevarat este ca este si mai ieftin decat fratiorul lui indelung asteptat ceea ce e la fel de important in economia unei familii. Si inca ceva. Sapunul asta miroase, este o varianta foarte potrivita pentru cadouri🙂.

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

11 thoughts on “Diy – sapun homemade la cald

  1. Buna.Primele mele sapunuri pot spune ca au fost la cald tocmai datorita nerabdarii.Insa se poate face fara nici o problema la cald in cuptor,fara sa necesite amestecare.N-am facut pana acum nici un tutorial,insa am sa ma gandesc pe viitor.Sa ai spor.

  2. Pingback: allNATURall

  3. Pingback: allNATURall

  4. Pingback: Diy – sapun homemade la cald « goblenurileharisei

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s