allNATURall

Natural option for all of us

Otet din mere si miere

3 Comments

V-ati intrebat de ce oare se falsifica vinul? Sper ca da si mai sper ca n-ati facut niciodata rabat la pret cand vine vorba de vin. Avand in vedere ca otetul e si el tot un vin probabil ar trebui sa ne intereseze si ce contine el si cat de usor ar putea fi contrafacut. Cel pe care il dezbatem acum nu poate fi depistat in magazin. Doar prin comparatie cu unul facut acasa din ingrediente naturale iti poti da seama daca gustul e acelasi sau… nu.

Procesul de fabricatie al otetului este destul de lung si laborios (dar nu dificil), eu inca nu l-am testat dar fiindca a inceput sezonul merelor e pacat sa nu profite toata lumea de reteta lui Dan Seracu de acum mai bine de 30 de ani.

“Otet din mere sau din alte fructe

Se spala fructele, li se indeparteaza partile stricate, viermanoase sau putrede, dupa care se terciuiesc sau se trec peste razatoare (inclusiv cotorul). In locul fructelor intregi se pot folosi cotoarele, cojile sau resturile ramase de la prepararea compoturilor si a dulceturilor.

Peste 400g terci de fructe se adauga 500g apa calduta fiarta in prealabil, dupa care se adauga 50g miere sau zahar, 5g drojdie si 10g paine neagra. Amestecul se agita, dupa care se pune in vase de sticla sau ceramica smaltuita. Vasele se tin la 20-30C timp de 10 zile, amestecandu-le continutul de 2-3 ori pe zi cu o lingura de lemn dupa care se filtreaza prin tifon presandu-se terciul retinut.

Se strecoara din nou sucul filtrat anterior, printr-un al doilea tifon si i se masoara volumul. La fiecare litru de suc se adauga 50-100g miere sau zahar si se omogenizeaza.

Lichidul se trece in borcane, se leaga la gura cu un tifon si se depun intr-un loc calduros, unde se tin pana inceteaza fermentarea (inceteaza fierberea) si lichidul se limpezeste.

Otetul de fructe este gata de a fi consumat in 40-60 de zile, in functie de o serie de conditii, printre care si temperatura mediului ambinat. In momentul in care s-a terminat fermentarea, otetul se trage in sticle cu ajutorul unui furtun, filtrandu-l din nou intr-un tifon asezat intr-o palnie. Pentru pastrare, sticlele se vor astupa si cerui, dupa care se pot depozita in locuri intunecate si racoroase.”

Am exemplificat reteta generala data in carte si am de gand s-o pun in practica imediat ce se coc merele in curtea socrului meu.

Stiu ca pare mai mult o reteta de bucatarie (si poate fi folosit si acolo), dar de fapt mai sus este alternativa naturala la balsamul de par. Si multe alte intrebuintari ale otetului in gospodarie puteti gasi aici sau in cosmetica aici.

Las loc de poze cand va fi cazul. Si de concluzii :). Le-am pus intr-un post separat pe care il gasiti aici.

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

3 thoughts on “Otet din mere si miere

  1. Pingback: Cate cosmetice utilizam zilnic? « allNATURall

  2. Pingback: Otetul cosmetic « eco-notes

  3. Pingback: Incetul cu incetul… iata si otetul « allNATURall

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s