allNATURall

Natural option for all of us

Sapun homemade – de ce si cum se face (II)

6 Comments

V-ati hotarit citind partea I ca vreti sa faceti si voi. Foarte bine! Mai jos o sa vedeti pas cu pas cum se procedeaza;

1. Ustensilele necesare ni le arata doamna in filmuletul de mai jos.
–  manusi
– ochelari
– cantar de bucatarie
– termometru
– dispozitiv de taiat sapunul
– forma pentru turnat
– hartie pentru frigider.
– bol pentru amestecat lesia cu uleiurile
– bol pentru amestecat soda cu apa
– mixer cu picior (blender)
– spatula
– hartie pentru protejat spatiul de lucru.

Ustensilele (mai putin balanta) se folosesc NUMAI pentru sapun.

Util:  Acel tip de forma se foloseste pentru cantitati mari de sapun de acelasi fel. Din acelasi amestec insa se pot face mai multe tipuri daca il turnati in recipiente mai mici si adaugati acolo adaosurile. Formele in care il turnati ulterior insa vor trebui sa fie mai mici si in cazul asta sunt recomandate cele de briosa de silicon, unse in prealabil cu un servetel inmuiat in ulei. Daca folositi astea nu aveti nevoie nici de instrumentul de taiat si in plus vor arata absolut comestibil :)).
Daca v-ati hotarit la o astfel de forma, hartia de frigider este hartia in care se ambaleaza produsele vrac in supermarket (aceea care se lipeste la capete) si nu hartia de pergament.
In loc de hartie sau ziare pentru protectia mesei puteti folosi o musama veche.

2. Functie de reteta pe care vreti sa o urmati aveti nevoie de pregatirea ingredientelor: uleiuri, apa, soda caustica si adaosuri. Apa trebuie sa fie distilata sau un decoct de plante, adaosurile pot fi unturi vegetale, uleiuri esentiale, lapte de vaca, plante uscate, argila, pigmenti de culoare etc.
Verificati de doua ori calculele! Just in case🙂.

3. Acest pas este de fapt prima activitate practica. Amestecarea apei cu soda caustica.
Tot doamna draguta ne arata cum procedeaza.

Util. Recipientul cu apa in care turnati soda poate sa stea in apa rece (de exemplu in chiuveta). Se va raci mult mai repede. Atentie insa sa nu intre apa in el pentru ca va dilua solutia.

4. Doamna nu s-a gandit ca ar fi bun si un tutorial cu cantarirea uleiurilor. Nu este indispensabil insa ar fi cateva lucruri de stiut si pe tema asta. Cel mai important lucru este sa nu uitam sa scadem tara de fiecare data, iar daca nu avem aceasta functie la balanta sa calculam de fiecare data care este rezultatul la care vrem sa ajungem (cel mai simplu este un astfel de tabel facut dupa reteta pe care ati ales-o).
Pornim de la greutatea vasului (sa zicem 500g) si avem pe prima coloana cantitatea de care avem nevoie si in dreapta cantitatea pe care o vedem pe cadran.
1. Ulei de masline 300g 800g
2. Ulei de cocos 200g 1000g
3. Ulei de ricin 100g 1100g
4. Unt de shea 100g 1200g
La fel de important este sa turnam incet uleiurile. In cazul in care ati turnat prea mult ajustati reteta astfel incat cantitatea de lesie sa fie potrivita. Acest model nu este o reteta!

5. Amestecarea uleiului cu lesia si adaugarea adaosurilor. Chiar daca procedeul se numeste “la rece”, uleiurile si unturile avand puncte de topire diferite trebuie aduse in stare lichida si omogenizate inainte de a turna lesia. Temperatura la care trebuie amestecate este de ~40C. In film se vede foarte bine cand apar si cum arata urmele. Este important de retinut acest lucru pentru ca functie de viteza blenderului si de reteta timpii pot varia destul de mult.

Foarte important: Inainte de a turna lesia asigurati-va ca aveti pregatite toate adaosurile si formele pentru turnare. Si musai sa purtati manusile, stiti cum se zice, faci ce zice popa, nu ce face el🙂.

5. Turnarea in forma. Avem doua filmulete. Primul in forma mare:

Iar al doilea in forme lungi. Pentru acesta aveti nevoie de un polonic si de o palnie, la fel ca si restul ustensilelor, dedicate procesului.

Este important sa izolati termic formele dupa turnare pentru a ca sapunul sa aiba o structura fina si omogena si neaparat sa il plasati intr-o zona unde nu pot ajunge la el persoane care nu stiu sa citeasca. Da, pentru ca o sa ii faceti o eticheta cu data productiei, data cand trebuie scos din forma si taiat, data dupa care poate fi folosit si bineinteles compozitia.

6. Ultimul lucru, dar nu cel din urma ca importanta, cu curatenia la locul de munca :)).
http://www.monkeysee.com/play/KPShare.swf?videoId=3010&clipId=10162

Daca ati urmarit filmuletele sunteti gata de prima sarja. Multa bafta!


Sfaturi finale:
Rezervati-va cel putin 3 ore libere pentru prepararea primei sarje.
Pentru a avea idee de cum arata un sapun homemade e bine sa alegeti o reteta verificata.
Cu cat cantitatile sunt mai mici cu atat balanta trebuie sa fie mai precisa iar daca nu este posibilitatea de a gresi este mai mare. Mult mai mare🙂.
Nu folositi instrumente de masura empirice sau defecte. Nu aproximati si nu inlocuiti o cantitate de ulei cu alta fara a reface calculele.
Nu uitati de echipamentul de protectie! Pe langa cele deja vazute puteti folosi si un sort pentru protectia hainelor.
Tineti la indemana o sticla de otet care in caz de accidente poate fi folosit la neutralizarea lesiei. Cu succes poate fi folosita si sarea de lamaie.
Alegeti formele astfel incat sa fie usor de tinut in mana uda!
Notati si etichetati sarjele!
Nu va grabiti cu folosirea sapunurilor inainte de 6 saptamani. Masurarea pH-ului pentru sapunurile solide este dificil de facut in conditii normale, rezultatele sunt influentate de cantitatea de apa care dilueaza sapunul si astfel va puteti pacali.

In incheiere un filmulet pentru lucrul la scara mai mare, oarecum mai neglijent dar mult mai apropiat de conditia umana decat doamna din primele tutoriale.

Daca mai vreti si alte surse de inspiratie:

In limba romana http://ecoalternative.wordpress.com/sapun-de-casa-tutorial/

In limba engleza http://blog.humanityy.com/how-to-make-soap-at-home/

In limba francezahttp://www.fruitymag.com/la-fabrication-s82219.htm

In limba italianahttp://www.mondobenessereblog.com/2009/04/01/sapone-fai-da-te-come-preparare-in-casa-saponette-con-ricette-tutte-vostre/

Oare am uitat ceva? Cum se face o reteta e obiectul unui nou post.

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

6 thoughts on “Sapun homemade – de ce si cum se face (II)

  1. Pingback: Reteta de sapun preparat la rece – how to? « allNATURall

  2. Pingback: Adaosurile in sapun: cand, cum si de ce sau mai bine lasa? « allNATURall

  3. Pingback: Reduceri de sfarsit de vara « allNATURall

  4. Pingback: Diy – sapun homemade la cald « allNATURall

  5. Pingback: DiY – Sapun decorativ pentru Craciun – varianta naturala « allNATURall

  6. Pingback: Sinteza sapunuri martisor | allNATURall

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s