allNATURall

Natural option for all of us

Vaselina

2 Comments

Nu credeam ca trebuie un post pentru ea, vroiam sa fac o mica biblioteca a ingredientelor naturale folosite in cosmetica dar se pare ca e plin internetul de date despre uleiul de macadamia dar despre vaselina cosmetica sunt niste informatii extrem de contradictorii.

Una dintre informatii, in care si eu cred cu tarie, este ca vaselina cosmetica este inerta. Singurul beneficiu pe care il aduce pielii (atunci cand este nevoie de el, evident) este ca separa mediile si astfel bacteriile nu se pot inmulti iar pielea se poate regenera la adapostul “umbrelei”.  Si wikipedia se pare ca e de acord cu mine, are mai multe date stiintifice si e si o sursa de oarecare incredere.

Insa nu pe incredere merge Google-ul, pentru ca primul rezultat pe care mi-l intoarce mie este acesta . Cuuum? Nu este singurul, prima pagina se ocupa doar cu aceasta “descoperire epocala” cunoscuta si FOLOSITA din 1872 De ce am subliniat folosita? Pentru ca noi toti avem/am avut/vom avea un unguent cu galbenele in casa care se bazeaza pe fix formula vaselina/ceara/extract de galbenele (si o seama de adaosuri, dar nesemnificative in context).

Si acum, separat de parerile impartite, intre cercetatori ca Chesebrough si mult mai celebra Tyra Banks imi dau si eu cu parerea.

Cred ca folosirea vaselinei ca materie de baza in cosmetice are urmatoarele:

Avantaje: Formeaza un film pe suprafata aplicata, film care nu lasa sa patrunda praf, bacterii si nici sa actioneze la intensitatea normala gerul, vantul, etc.  Anumite vaseline ofera si o protectie uv. Sunt ieftine. Termenul de valabilitate e foarte lung. Sunt inodore/insipide/incolore.

Dezavantaje: Filmul nu lasa sa patrunda nici lucrurile bune. Cum ar fi extractul de galbenele din unguent sau uleiurile vegetale pe care le mai pune lumea pasionata de diy in exces de zel. Nu hraneste pielea. Nu protejeaza planeta. Pe termen lung usuca pielea.

Concluzie? Ca medicament, adica atunci cand e absoluta nevoie se poate folosi. Ca formula magica in ingrijire insa… mai bine nu!

Si inca o data precizez, vaselina nu exista decat in varianta minerala, adica obtinuta cum explica wiki din petrol. Deci daca vedeti cosmetice naturale 100% naturale care o au in compozitie… stiti ce aveti de facut, nu? Treceti la urmatoarele!

 

Advertisements

Author: cristinallnaturall

Invat lucruri noi in fiecare zi. Experimentez de cate ori am ocazia. Si incerc sa conving ca "a face" e la fel de usor cu "a cumpara" dar mult mai frumos si foarte profitabil.

2 thoughts on “Vaselina

  1. Pingback: Ingrijirea buzelor | allNATURall

  2. Pingback: Uleiul mineral. Este natural dar este si benefic? « allNATURall

Scrie si parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s